Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

ΠΜΣ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ - ΜΥΟΣΚΕΛΕΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

 

Α' ΕΞΑΜΗΝΟ

 


ΜΑΘΗΜΑ 1

Εισαγωγή στη ρευματολογία – μυοσκελετική υγεία - Eπιδημιολογία ρευματικών – μυοσκελετικών παθήσεων

α. Εισαγωγή στο ΠΜΣ «Ρευματολογία - Μυοσκελετική Υγεία»

Στην ενότητα αυτή δίνεται το γενικό περίγραμμα, η σύνοψη των εκπαιδευτικών στόχων του, ο κανονισμός λειτουργίας, οι υποχρεώσεις των Μεταπτυχιακών Φοιτητών, ο τρόπος εξέτασης των μαθημάτων στο τέλος της φοίτησης, ο τρόπος αξιολόγησης των εκπαιδευτών καθώς και ο τρόπος επικοινωνίας με το ΠΜΣ «Μυοσκελετική Υγεία – Ρευματολογία»

β. Επιδημιολογία ρευματικών - μυοσκελετικών παθήσεων

Στην ενότητα αυτή αναλύεται η επιδημιολογία των συχνότερων ρευματικών – μυοσκελετικών παθήσεων

γ. Βασικές αρχές επιδημιολογίας-στατιστικής

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της επιδημιολογίας και βιοστατιστικής καθώς και οι κύριοι τύποι επεμβατικών και μη επεμβατικών μελετών που χρησιμοποιούνται στις ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις

δ. Βασικές αρχές έρευνας

Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι βασικές αρχές της έρευνας, τα θέματα ηθικής κατά την διεξαγωγή της έρευνας, η συνήθης ερευνητική μεθοδολογία καθώς και οι βασικές αρχές συγγραφής μιας ερευνητικής εργασίας

ε. Εισαγωγή - Περίγραμμα ρευματικών-μυοσκελετικών παθήσεων

Στην ενότητα αυτή που αποτελεί μια εισαγωγή στις ρευματικές -μυοσκελετικές παθήσεις παρουσιάζεται το περίγραμμα των συχνότερων αρθριτίδων (φλεγμονώδεις - μη φλεγμονώδεις, των συστηματικών ρευματικών παθήσεων, των μεταβολικών παθήσεων των οστών και των ρευματισμών μαλακών μορίων.

στ. Γενικές αρχές σημειολογίας ρευματικών μυοσκελετικών παθήσεων και εξέτασης ασθενών με ρευματικές- μυοσκελετικές εκδηλώσεις

Στην ενότητα αυτή γίνεται μια συνοπτική παρουσίαση των κύριων διαφοροποιών διαγνωστικών σημείων των ρευματικών-μυοσκελετικών παθήσεων και της προσέγγισης ασθενών με μυοσκελετικά ενοχλήματα. Παρουσιάζονται επίσης οι βασικές αρχές λήψης ιστορικού και κλινικής εξέτασης των ασθενών με μυοσκελετικές εκδηλώσεις.


ΜΑΘΗΜΑ 2

Δομή και λειτουργία μυοσκελετικού - ανοσοποιητικού συστήματος

α. Δομή – Λειτουργία μυοσκελετικού συστήματος

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται αναλυτικά η δομή και φυσιολογική λειτουργία των αρθρώσεων, χόνδρων και οστών στην διατήρηση της ομοιόστασης του ανθρώπινου οργανισμού.

β. Δομή – Λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται οι βασικές αρχές της μη ειδικής και ειδικής ανοσιακής απόκρισης και ο ρόλος της στην παθογένεια των αυτο-άνοσων/φλεγμονωδών ρευματικών νοσημάτων. Επίσης αναλύονται οι μηχανισμοί ιστικής βλάβης τόσο στα οργανοειδικά (π.χ. ενδοκρινικά, νευρολογικά) όσο και στα συστηματικά αυτοάνοσα νοσήματα.


ΜΑΘΗΜΑ 3

Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες – Συστηματικές ρευματικές παθήσεις

α. Φλεγμονώδεις αρθρίτιδες

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται αναλυτικά η παθογένεια, κλινικοεργαστηριακές εκδηλώσεις και θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, της ψωρίασης, της αξονικής σπονδυλαρθρίτιδας, της ψωριασικής αρθρίτιδας, της εντεροπαθητικής αρθρίτιδας, των κρυσταλλογενών αρθροπαθειών και των λοιμωδών αρθριτίδων.

β. Συστηματικές ρευματικές παθήσεις

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται αναλυτικά η παθογένεια, κλινικοεργαστηριακές εκδηλώσεις και θεραπεία του Συστηματικού Ερυθηματώδους Λύκου, των αγγειιτίδων, της ρευματικής πολυμυαλγίας, του συνδρόμου Sjögren, των μυοσιτίδων, του σκληρόδερματος και των αυτοφλεγμονωδών νοσημάτων.


ΜΑΘΗΜΑ 4

Εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων - Ρευματισμοί μαλακών μορίων - Άλλες παθήσεις

α. Εκφυλιστικές παθήσεις αρθρώσεων

Στην ενότητα αυτή αναλύεται η παθοφυσιολογία, επιδημιολογία, κλινική εικόνα και αντιμετώπιση των εκφυλιστικών παθήσεων των αρθρώσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα.

β. Ρευματισμοί μαλακών μορίων

Στην ενότητα αυτή αναλύεται η παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα και θεραπευτική αντιμετώπιση των συχνότερων παθήσεων που προσβάλλουν εξω- και περι- αρθρικούς σχηματισμούς (τένοντες, συνδέσμους, θυλάκους κ.λπ.) καθώς και η διαγνωστική προσέγγιση και αντιμετώπιση ασθενών με οσφυαλγία και οστεονέκρωση.

γ. Μεταβολικά νοσήματα οστών

Στην ενότητα αυτή αναλύεται η παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα και αντιμετώπιση των συχνότερων μεταβολικών παθήσεων που περιλαμβάνουν την οστεοπόρωση, τη νόσο Paget και άλλα μεταβολικά νοσήματα των οστών.

δ. Προαγωγή γυναικείας και ανδρικής υγείας

Στην ενότητα αυτή αναπτύσσονται θέματα που αφορούν την γυναικεία υγεία, την ανδρική και γυναικεία γονιμότητα και την εγκυμοσύνη σε ασθενείς με ρευματικές ή μυοσκελετικές παθήσεις.

ε. Διάφορες ρευματικές/μυοσκελετικές παθήσεις

Εδώ αναλύονται οι υπόλοιπες λιγότερο συχνές ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις.

στ. Συννοσηρότητες

Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι συχνότερες συννοσηρότητες σε ασθενείς με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις που συμπεριλαμβάνουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, τις λοιμώξεις και τις νεοπλασματικές παθήσεις. Παράλληλα, αναλύεται ο ρόλος της άσκησης και διατροφής στην αντιμετώπιση των ρευματικών - μυοσκελετικών παθήσεων καθώς και οι τρόποι πρόληψης αυτών των παθήσεων.


 

Β' ΕΞΑΜΗΝΟ

 


ΜΑΘΗΜΑ 5

Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας - εργοθεραπείας στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων

α. Ο ρόλος της φυσικοθεραπείας στη θεραπεία των ρευματικών-μυοσκελετικών παθήσεων

Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι κυριότερες φυσικοθεραπευτικές τεχνικές διάγνωσης και αντιμετώπισης ασθενών με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις και η ενσωμάτωσή τους σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής διαχείρισης αυτών των ασθενών.

β. Ο ρόλος της εργοθεραπείας στη θεραπεία των ρευματικών-μυοσκελετικών παθήσεων

Στην ενότητα αυτή αναλύεται ο ρόλος της εργοθεραπείας στην αντιμετώπιση ασθενών με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις και η ενσωμάτωσή τους σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής διαχείρισης αυτών των ασθενών.


ΜΑΘΗΜΑ 6

Ο νοσηλευτικός ρόλος στη θεραπεία ρευματικών παθήσεων

α. Νοσηλευτική φροντίδα ασθενών με ρευματικές παθήσεις

Εδώ αναλύεται ο νοσηλευτικός ρόλος στην αντιμετώπιση ασθενών με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις και η ενσωμάτωσή τους σε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα θεραπευτικής διαχείρισης αυτών των ασθενών. Επίσης παρουσιάζεται συνοπτικά η μετρολογία ρευματικών νοσημάτων όπως η Ρευματοειδής αρθρίτιδα, οι Σπονδυλαρθρίτιδες και τα συστηματικά ρευματικά νοσήματα (Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, σκληρόδερμα και αγγειίτιδες) και ο τρόπος χορήγησης, οι ενδείξεις και η τοξικότητα των αντιρρευματικών φαρμάκων στην καθημερινή κλινική πράξη.


ΜΑΘΗΜΑ 7

Μυοσκελετικές κακώσεις – Χειρουργική αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων

α. Μυοσκελετικές κακώσεις

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται η παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα και θεραπευτική αντιμετώπιση των συχνότερων μυοσκελετικών κακώσεων μυών, τενόντων, συνδέσμων.

β. Αθλητιατρική

Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται η παθοφυσιολογία, κλινική εικόνα και θεραπευτική αντιμετώπιση των συχνότερων παθήσεων/κακώσεων που αφορούν άτομα που αθλούνται.

γ. Χειρουργική αντιμετώπιση μυοσκελετικών παθήσεων

Στην ενότητα αυτή αναλύονται οι χειρουργικές τεχνικές αντιμετώπισης ασθενών με μυοσκελετικές παθήσεις (αρθροπλαστικές, ενδοσκοπικές τεχνικές κ.λπ.).


ΜΑΘΗΜΑ 8

Γενικές αρχές αντιμετώπισης χρόνιου πόνου σε ασθενείς με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις - Η οπτική των ασθενών

α. Γενικές αρχές αντιμετώπισης χρόνιου πόνου σε ασθενείς με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις

Στο μάθημα αυτό αναλύεται η παθοφυσιολογία και θεραπευτική αντιμετώπιση (φαρμακευτική και μη) του χρόνιου πόνου σε ασθενείς με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις. Σε αυτή παρουσιάζονται οι νεότερες τεχνικές αντιμετώπισης του καθώς και η ανάγκη για πολυδύναμη προσέγγισή του.

β. Η οπτική των ασθενών με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις

Παρουσίαση από τους ίδιους τους ασθενείς με ρευματικές-μυοσκελετικές παθήσεις (ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα) ή τους φροντιστές τους (γονείς παιδιών) των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.